Glas program og Stel
ML Filter
Hovedbåren optik – Distance
Hovedbåren optik – Nær
Viden

PRODUKTER

VIDEN

Filter for bedre kontrast

Kontrasten forbedres med filterglas

Nedsat kontrastsyn

Vores kontrastfølsomhed er i enkle vendinger vores evne til at se forskellige nuancer af lysstyrke. Når vi tester vores syn hos optikeren eller læser en bog, har vi normalt sorte bogstaver mod en hvid baggrund (100% kontrast), men naturen fungerer ikke altid sådan. Det betyder, at du sagtens kan have et skarpt syn under gode lysforhold, men stadig have dårligt kontrastsyn og have problemer med at se i skumringen, tåge, stærkt solskin, på vinterhvide snemarker og i svagt lys.

Med et gult filter blokeres en del af det blå lys og vi oplever et forbedret kontrastsyn. Hvilket medfører en betydelig forbedring af den visuelle oplevelse og komfort.

Der er flere forskellige filtre at vælge imellem. Den mest almindelige er UV-beskyttelse, som blokerer det energirige ultraviolette lys op til ca. 400 nanometer. I solbriller ser du ofte betegnelsen “UV 400”, hvilket betyder, at brillerne skal indeholde en UV-beskyttelse.

Blokering af blåt lys

Endnu kraftigere gule filtre blokerer mere af det blå lys og øger kontrasten endnu mere. Dette er muligt på grund af det faktum, at blåt lys spredes mere end andre bølgelængder, hvilket forårsager et let sløret billede på nethinden. Personer med nedsat syn har den største fordel ved at bruge filterglas.

I sne kan gule filtre også forbedre synet ved at forbedre kontrasten selv hos mennesker med godt syn.

Filterlinser kombineres ofte med et polariseret lag for at reducere den samlede mængde lys, der transmitteres i øjet. Filter kombineret med polariseret er også en kosmetisk attraktiv kombination, det er svært at se forskellen fra normale solbriller, men med bedre synskvalitet.

De gule filtre kombineres ofte med en grå eller brun tone, måske endnu bedre med et polariserende beskyttelseseffekt i brillerne af kosmetiske årsager, men også for samtidig at mindske lysmængden i øjet. Hvis du i forbindelse med en grå stær operation har fået indopereret en ny plastiklinse i øjet, kan det være vigtigt at styrke beskyttelsen mod det energirige ultraviolette og blå lys, da disse lysbølger kan give anledning til mere avancerede ændringer eller forstyrrer i nethindens centrale del.

Gule filtre, der blokerer de blå lysbølger op til 450, 511 eller 527 nanometer, er meget nyttige og bliver ofte brugt til personer med nedsat kontrastsyn, ofte efter grå stær operation.