Glas program og Stel
ML Filter
Hovedbåren optik – Distance
Hovedbåren optik – Nær
Viden

PRODUKTER

VIDEN

Aldersrelateret makuladegeneration

Makula kaldes også den “gule plet” og er et kvadratmillimeter stort område i den centrale del af nethinden. Nethinden, som er “filmskærmen” i øjet, indeholder visuelle celler, der hedder stave og tapper. Tapperne er koncentreret til den makula, og bruges til at se detaljer og farvesyn i godt lys. Når tappene ødelægges, taler de om en degeneration. Stavene, der hovedsageligt findes i periferien, bruges i svag belysning og i skumringen. Her er det svært at skelne farver, fordi stavene ikke har nogen farveopfattelse. Reaktionen på lysstimulering af retinal cellerne involverer en meget kompliceret række kemiske og fysiske begivenheder.

Nervesignaler fra disse celler sendes via den optiske nerve til den optiske chiasme i mellemhjernen og gennem de optiske kanaler til det visuelle centrum af hjernebarken bag på hjernen. Her dannes billederne og sendes videre til andre dele af hjernen til fortolkning. Det er på dette tidspunkt, vi kan forstå, hvad vi ser. For at se godt skal alt i det visuelle system fungere korrekt.

Makula er således det område i nethinden, hvor billedet ender, når vi fokuserer på noget. Billedet, der ender på den gule plet, bliver skarpt, hvis øjet har et normalt optisk system, eller når lysstrålerne brydes til et skarpt billede ved hjælp af briller eller kontaktlinser. En række sygdomme kan føre til makuladegeneration. De mest almindelige er aldersændringer i makula.

Aldersrelateret makuladegeneration “AMD” er den mest almindelige årsag til udtalt synshandicap hos personer over 60 år i hele den vestlige verden. Sygdommen bliver mere almindelig, jo ældre vi bliver. Omkring 10% af mennesker i aldersgruppen 65-74 år har aldersændringer i makula og ca. 30% i aldersgruppen 75-84 år.

Der findes to typer af AMD. En tør AMD, som er den mest almindelige form og påvirker ca. 85% af dem, der får sygdommen. En våd form for AMD, der rammer ca. 10-15%. Desværre findes der i øjeblikket ingen medicinsk behandling for en tør AMD.

Pludselig opstået symptomer

I den våde AMD kommer symptomerne ofte relativt pludseligt. Lige linjer bliver skæve, billedet er forvrænget, læsevanskeligheder er synlige, og et skyggefuldt sted kan forekomme i det centrale synsfelt. Det er vigtigt at blive undersøgt af en øjenlæge. Den våde form fører ofte til en udtalt synshandicap.

Årsagen til de alvorlige visuelle ændringer i den våde AMD skyldes nydannede kar under makula. De nyligt dannede kar er skrøbelige. De lækker og bløder let og giver anledning til hævelse i makula. Dette fører senere til et stort ar i makula, og et stort antal solceller forgår.