Glas program og Stel
ML Filter
Hovedbåren optik – Distance
Hovedbåren optik – Nær
Viden

PRODUKTER

VIDEN

Dobbeltsyn

Aniseikoni – Forskellig størrelse billeder

Når øjnene ser billeder i forskellig størrelse, taler de om aniseikoni. Aniseikoni kan opstå af flere forskellige årsager. For eksempel kan nethinden have bevæget sig i det ene øje efter en skade, og derefter bliver billedet i det øje både sløret og større end i det andet øje. Efter kataraktoperation med en kunstig linse i øjet, kan der også forekomme et billedforskydning mellem øjnene såvel som efter hornhindekirurgi.

Anisometropi – Forskellig brydning i øjnene

Når der korrigeres brydningsfejl med briller, findes der altid en for stor styrkeforskel mellem højre og venstre brilleglas. Derefter kan billederne på nethinden blive så forskellige i størrelse, at det er svært med fusionen. Hvis en nærsynet person har -3 dioptrier i det ene glas og -7 dioptrier i det andet glas, vil forskellen mellem billedstørrelserne være vanskelig at kompensere. Det kaldes anisometropi, og giver tydelige synsproblemer. Dette forekommer ofte ved en korrigeret styrkeforskel på 2-3 dioptrier mellem de to øjne (højre-venstre). Her er det vigtigt at afbalancere billedstørrelserne for at opnå et binokulært enkelt syn. Disse problemer er ofte medfødte, men de kan også forekomme, hvis man bliver opereret i det ene øje for grå stær, og forskellen i brydningskraften sammenlignet med det ikke-opererede øje bliver stor.

Prismatiske fejl, når styrkerne er for forskellige

Når du har to briller med forskellige styrker, opstår der ofte ingen dobbeltsyn, når du ser lige frem gennem de afbalancerede briller. Men hvis man ser ned i bunden af brillerne med begge øjne, bryder det ene glas lyset mere end det andet glas, fordi de har forskellige styrker. Billederne flyttes i forhold til hinanden, og der vil opstå dobbeltsyn. Det er vigtigt at være opmærksom på dette optiske fænomen og tage disse afvigelser i betragtning. Dette forklarer, hvorfor du kan få dobbeltsyn og synsproblemer tæt på, men ikke med afstandssyn.